Restauracja Otwarta Garnizon łączyła klasyczną kuchnię z nowoczesnymi smakami – wszystko w duchu slow-food. Menu opierało się na ekologicznych i regionalnych produktach od sprawdzonych dostawców. W karcie dominowały dania wegetariańskie.

Menu

Restauracja Otwarta Garnizon łączyła klasyczną kuchnię z nowoczesnymi smakami. Właścicielom restauracji zależało na promowaniu zdrowego stylu życia i koncepcji slow-food, dlatego jakość składników postawiono na pierwszym miejscu. Dania tworzono z ekologicznych i regionalnych produktów kupowanych od sprawdzonych dostawców.

Pyszna kuchnia sezonowa

Karta dań była sezonowa i zmieniała się co miesiąc, zależnie od dostępności sezonowych produktów. Charakter potraw dostosowano do pór roku – latem w menu umieszczano orzeźwiające i lekkie dania, natomiast w okresie zimowym postawiono na aromatyczne i rozgrzewające posiłki.


Restauracja oferowała niebagatelne połączenia smaków – kucharze wykorzystali klasyczne rozwiązania z książek kulinarnych naszych babć i mam, wplatając je w nowoczesne potrawy inspirowane kuchniami świata. Wszystkie dania podawano w efektywny sposób.

Menu

Kuchnia wegetariańska w nowym wydaniu

Kucharze Otwartej z fantazją dobierali smaki i udowadniali, że kuchnia wegetariańska może być smaczna i różnorodna. W menu znalazły się pyszne kremy, włoskie pasty, lekkie przystawki i nietypowe dania na bazie warzyw, np. kotlety z kalafiora czy pasta z humusem i salsą paprykowo-pomidorową. Obsługa restauracji starała się indywidualnie podchodzić do każdego gościa, dlatego dania mogły zostać zmodyfikowane na potrzeby wegan lub osób na diecie bezglutenowej.

Początkowo menu restauracji było stricte wegetariańskie, jednak z czasem pojawiły się również propozycje dla miłośników mięs. W karcie znalazły się owoce morza, wołowina i drób. Goście mogli skosztować m.in. pysznie przyrządzonych krewetek, które cieszyły się dużą popularnością i autorskiego ramenu po polsku. Spośród dań głównych na szczególną uwagę zasługiwała pierś z kaczki w akompaniamencie marynowanych buraków i kluseczek gnocchi.

Małe co nieco dla miłośników słodkości

Restauracja Otwarta serwowała również pyszne, domowe wypieki. Ciasta i desery były przygotowywane codziennie, z wykorzystaniem świeżych, sezonowych owoców. W ofercie znalazły się też bezglutenowe wypieki, stworzone na bazie mąki kukurydzianej lub migdałowej. Do smacznych ciast goście mogli zamówić świeżą, aromatyczną kawę parzoną z unikalnej mieszanki ziaren.


Restauracja Otwarta od poniedziałku do piątku serwowała pyszne zestawy lunchowe w promocyjnej cenie. Klienci mogli zamówić zupę, danie główne i domową lemoniadę za mniej niż 30 złotych. Do wyboru był zestaw wegetariański lub tradycyjny.