Slow Food to nazwa międzynarodowej organizacji, a także ruchu promującego odżywanie się w świadomy i zdrowy sposób. Koncepcja powstała w odpowiedzi na rosnącą popularność żywności fast food i pęd życia podyktowany pracą.
Slow Food to nazwa międzynarodowej organizacji, a także ruchu promującego odżywanie się w świadomy i zdrowy sposób. Dla wielu osób idea slow food odnosi się nie tylko do diety, a do stylu życia. Koncepcja powstała w odpowiedzi na rosnącą popularność żywności fast food i pęd życia podyktowanemu pracy. Ludzie jedzą szybko, nie przykładają uwagi do tego, co jest na ich talerzu i martwią się jedynie o zaspokojenie głodu.
Zwolennicy idei slow food wierzą, że zmiana nawyków żywieniowych i kultury jedzenia może pozytywnie wpłynąć na poczucie zadowolenia, zdrowie i jakość życia. Zachęcają ludzi do zwolnienia, zwracania uwagi na źródło, z jakiego pochodzi żywność i celebrowania tradycyjnej, regionalnej kuchni.
Punkty gastronomiczne działające w duchu slow food oferują smaczne i zdrowe dania, przygotowane na bazie tradycyjnych przepisów.
Idea świadomej i zrównoważonej konsumpcji jest starsza, niż myślisz! Ruch slow food powstał we Włoszech w 1986 roku. Jego prekursorem był Carlo Petrini – krytyk kulinarny, który sprzeciwiał się rosnącej popularności lokali fast food.
Zapoczątkowanie ruchu slow-food było odpowiedzią na otwarcie restauracji McDonald’s w historycznej dzielnicy Rzymu. Akcja szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje. W 1998 roku 15 krajów podpisało Manifest Slow Food. Obecnie organizacja zrzesza 80 tysięcy członków z ponad 50 państw.
Ruch slow food zawitał w Polsce dopiero 4 grudnia 2002 roku. Powodem była mentalność Polaków – w latach 90. zachodnie trendy i kuchnia stanowiły ważną inspirację i wzór do naśladowania. W efekcie tradycyjne, regionalne potrawy odchodziły w zapomnienie.
Pierwszym tradycyjnym produktem w Polsce, który organizacja zdecydowała się chronić, był góralski oscypek. Dzisiaj na liście znajdują się również liczne wędliny, miody, sery, alkohole, przetwory i ciasteczka, a także małopolska czerwona krowa.
Jak podaje portal Akademia Dietetyki, celem ruchu Slow Food jest promowanie zrównoważonej produkcji żywności i małych, lokalnych przedsiębiorstw.
Zwolennicy idei wierzą, że żywność powinna być produkowana w ekologicznych warunkach – cały proces nie powinien szkodzić środowisku. Dużą wagę przykłada się również do etyki i dobrych warunków pracy, jak również godnej płacy dla pracowników.
Ważnym celem organizacji Slow Food jest promowanie regionalnych potraw oraz ochrona starych, tradycyjnych przepisów i receptur. Jednym z efektów globalizacji jest ogromna popularność sieci fast food, które wyparły lokalną kuchnię. Zwolennicy ruchu starają się ożywić tradycyjną gastronomię i ocalić regionalne dania.
Gotowanie w duchu slow food polega na wykorzystaniu tradycyjnych przepisów i przyrządzaniu dań w zdrowy i przemyślany sposób. W kuchni wykorzystuje się tradycyjne formy obróbki żywności – duszenie, wędzenie i marynowanie. Jedzenie ma być smaczne i bogate w składniki odżywcze.
Zgodnie z koncepcją slow food, należy zwracać uwagę na źródło, z jakiego pochodzi żywność. Członkowie ruchu apelują o kupowanie produktów od sprawdzonych dostawców i wspieranie regionalnych producentów prowadzących ekologiczne uprawy.
Jednym z założeń organizacji jest odżywanie się w świadomy sposób i zwracanie uwagi na to, co ląduje na naszym talerzu. Jedzenie powinno służyć naszemu zdrowiu i sprawiać, że będziemy żyć dłużej.
Osoby odżywiające się zgodnie z zasadami Slow Food kupują i przyrządzają żywność pozbawioną sztucznych dodatków, barwników, konserwantów czy aromatów. Wysokoprzetworzone produkty uważa się za pozbawione składników odżywczych i witamin.
„Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania” – taką dewizę możemy przeczytać na oficjalnej stronie organizacji Slow Food. Zwolennicy ruchu zwracają uwagę na problem odżywania się w lokalach fast food i odgrzewania gotowych posiłków w mikrofali.
Pęd życia negatywnie wpłynął na nawyki żywieniowe i sprawił, że jedyną funkcją jedzenia jest szybkie zaspokojenie głodu. Ludzie jedzą przed telewizorem, ekranem komputera, kupują pełne konserwantów gotowce i pochłaniają je w kilka minut, aby szybko powrócić do pracy.
Członkowie ruchu propagują celebrację posiłków – delektowanie się smakiem, zapachem i wyglądem starannie przygotowanych dań. Posiłki należy spożywać w ciszy i spokoju. Organizacja Slow Food zwraca uwagę na negatywne skutki jedzenia w pośpiechu: problemy z trawieniem, bóle żołądka, gorsze samopoczucie, a także szybsze przybieranie na wadze.